30 Ocak 2016 Cumartesi

Sömestr Tatilinde Okunası 10 Kitap

Öğrencilerin ve anne babaların, dört gözle beklediği sömestr tatilindeyiz. Yoğun geçen bir eğitim döneminden sonra dinlenmek, eğlenmek, gezmek elbet herkesin hakkı.

İster zorlu final maratonundan çıkan bir öğrenci olun, ister çocuğu ile yeniden okula başlamış bir ebeveyn, tatil alışverişi sırasında kitap raflarına göz atmayı lütfen unutmayın:)

İşte bende siz genç arkadaşlar sömestr tatiline uygun olarak kafanızı dağıtacak ya da sınav maratonunu size unutturacak kitaplar arasından bazı alternatifler hazırladım. Aslında sömestr ile sınırlandırmamak lazım, siz siz olun şu okunası 10 kitabı listelerinize alın ve okumaya başlayın:) 

Sömestr'de Okunası 10 Kitap

1- Küçük Prens 



En bunaldığın anlarda aç rastgele bir sayfasını...Çünkü "Küçük Prens" bir çocuk kitabının çok ötesindedir. Kiminin başucu kitabı, kiminin pusulası, kiminin yol arkadaşıdır Küçük Prens. Her okuyuşumda ayrı bir şey keşfederim. Asla sıradan değildir. Nefes alan ve nefes verdiren kitaptır.

2- Kumral Ada Mavi Tuna


Hayatımın kitaplarımdan biri olan Kumral Ada Mavi Tuna eğer hala okumadıysanız bu sömestr tatilinde elinize alacağınız ilk kitap bu olabilir. Bu kitabı okumak için neden bu kadar geç kaldım diyeceğinize eminim. Kuzguncuk'un sokaklarında Ada ve Mabel ile tanışın. Sadece siz tanışmakla kalmayın anne ve babanızı da tanıştırın ya da tam tersi:) 

3- Çizgili Pijamalı Çocuk


Tel örgülerin ötesinde bir çocuk, berisinde bir çocuk.
İkisi de aynı gün doğumlu.

İkisi de 9 yaşında
Biri Yahudi, diğeri komutanın oğlu.
Biri aç, diğeri tok.

Nazi Almanyası'nda bir soykırım, bir ötekileştirme öyküsü.
Shmuel ve Bruno'nun hikayesini okuyun. Orada ideoloji,dava,din,dil,ırk yok; orada dostluk ve sevgi var. 

4- Hayvan Çiftliği


Tüm zamanların en iyi siyasi taşlama eseri George Orwell'ın Hayvan Çiftliği'ni tam da bu günlerde okunması gereken bir kitap. 

Diktatörlük halk hareketi ile yıkılabilir mi? Dikta rejimi yıkıldıktan sonra yönetimi ele geçiren halk, eskisinden daha iyi bir yönetim kurabilir mi? Yönetilenler, yönetmeyi eski yöneticilerinden daha iyi becerebilirler mi?

Diktatörlük, devrim ya da en doğru tanımı ile sistem hayvanlar üzerinden sembolize edilerek eğlenceli bir dille anlatılıyor.

5- Gündüzsefası 



Eee araya bir tane tadından yenmez bir pembe almadan olmazdı. Bu liste 
Sarah Jio olmadan olmazdı:) Geçmişle gelecekle arasında gidip gelen iki hikaye, romantik harika bir adam, kayıplarını ardında bırakmaya çalışan genç bir kadın, yüzen evler. Tarzı hep aynı olsa da insanın içine işleyen sıcacık bir hikayeydi.

6- Cerrah


Dünyada satış rekorları kıran tıbbi polisiye gerilim tarzında Tess Gerritsen'ın Rizzoli/Isles serisi ile tanışmak için işte size Cerrah.

Erkeklerin dünyasında var olmaya çalışan komiser Rizzoli, ekiple birlikte 'Cerrah' kod isimli seri katilin peşine düşer. Serinin ikinci kitabı Çırak'tır.

7- Kitap Hırsızı


Nazi Almanyası'nda yaşayan küçük bir kız çocuğu olan Liesel'in hikayesi anlatılıyor. Ölüm gözüyle hayat hakkında bir kitap mı yoksa savaşın tüm güzellikleri yok eden bir kitap mı denir? Tarih, yoksulluk, yoksunluk, acı, dostluk, savaş, çocukların masumiyeti, herşey var. 
Okurken başlarda biraz sıkılabilirsiniz ama hikayenin içine girince su gibi akıp gidecek. Kitabı bitirince uzun süre etkisinden çıkarmayacaksınız. 

8- Bize İki Çay Söyle 


Hani bazı kitaplar vardır. Sarılıp uyumak istersin, öpüp kokların, gittiğin her yere götürmek istersin, tanıdığın tanımadığın herkese hediye etmek istersin. Herkesin okumasını düşlersin. 
İşte öyle bir kitap yazmış Elif Key. Hala cüzdanında yara bandı taşıyanlara selam olsun:)

9- Atlar Kadar Özgür


İşte size gerçek bir hikaye, Lily Casey Smith. Uzun zamandır okuduğum en etkileyici kadın karakterdi. Güçlü, çalışkan, üretken, asla pes etmeyen, asla umudunu yitirmeyen, tüm zorluklara karşı direnen muhteşem bir kadının hikayesi. 
Tek bir spoil vereyim; 1901 doğumlu Lily, 13 yaşında okula gidebilmek için atıyla 28 gün süren bir yolculuk yapıyor!!! Tabii ki okul yatılı:))) Tüm kadınların muhakkak okuması gereken bir kitap, Atlar Kadar Özgür. Bir kadının isterse neler yapabileceğini, neleri başarabileceğini anlatıyor. Ki bu kurgu değil, gerçek. 

10- Köpek Düşleri 


Markus Zusak'tan kafanızı dağıtacak Köpek Düşleri - İt Dalaşı- Köpekler Ağladığında oluşan çerezlik bir seri. 

Dört kardeşin en küçüğü 15 yaşındaki Cameron Wolfe'un ağzından anlatılıyor. Ergenlik çağındaki genç bir delikanlının duyguları çok güzel anlatılmış. Çok doğal, çok samimi idi. Bir an Çavdar Tarlasındaki Çocuklar'ı anımsattı ama bu daha eğlencelisi, daha keyiflisiydi. Kitaplar oldukça akıcı, gençler. En fazla iki,üç kere ara vererek bir oturuşta bitirirsiniz.


********

Eğer yazıyı buraya kadar okuduysanız öncelikle sizleri kutlarım ve teşekkür ederim:) 

Biraz acı biraz mutluluk sarmalında güzel bir seçki oluşturduğumu düşünüyorum. Her kitap yeni bir dünyadır. Yeni bir düş'tür. Okurken bazen kendini bulursun, bazen olmayı düşlediğin kişiyi, bazen de kaybettiğin yol o satırların arasındadır.

Listeden okuduğunuz kitaplar olduğu zaman yorumlarınızı okumaktan büyük mutluluk duyarım. 

Keyifli okumalar, güzel tatiller!


İnstagram adresim; sedayetik_






2 yorum:

  1. Listede okuduklarımın haricinde, Kumral Ada ve Mavi Tuna okunacaklar kulemde :)) Kış okuma şenliği için imzalı kitaplar kategorisinde okuyacağım kendisini, sen övünce daha da merak ettim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen ilk sıraya al ve okumaya başladı. Öyle etkilendim öyle sevdim ki anlatamam. Detaylı yorumum önceki paylaşımlarımda var istersen okuyabilirsin:)

      Sil