7 Eylül 2015 Pazartesi

SARAH JIO || ELVEDA HAZİRAN




Hiç yanındayken kendini evindeymiş gibi rahat hissettiğin biriyle tanıştın mı..?

Sarah Jio son kitabı "elveda Haziran" kitabında geçmişe ve bugüne merhaba diyen June Andersen'in hikayesini okuyoruz. 

June, teyzesinin kendisine ve kardeşi Amy'e anlattığı masallarla büyümüştür. Zamanla yaşadıkları, hayatta var olma mücadelesi ve işi sebebiyle başka birine dönüşmüştür. Teyzesinin vefatı ile kendisine miras kalan, çocukluğunu geçirdiği Mavi Kuş Kitabevi'ne gelir. Ve hikaye başlar.

Öğrendim ki; bir adam kalbini çaldığında onu geri almak çok zor oluyor. 


Elveda Haziran'ı gerçekten sevdim. Okuyup bitirdiğinizde garip bir hüzün ve umut bırakıyor.

Bu sefer birbirine kavuşamayan aşıklar ya da büyüleyici bir aşk hikayesi yok. Kardeşlik, dostluk, aile, affetme, affedilme var. Kim ne hata yaparsa yapsın, affedilmeyecek kadar büyük bir hata yapmamıştır. Ve ölüm, tüm kırgınlıkların üzerindedir.

Sürükleyici ve akıcı bir dile sahip olan kitap, yine konuları çözülmemiş hayatlar kurgusundan işliyor. Bana kalırsa yazarın asıl başarısı; ana hikayeyi anlatırken, aralara iliştirdiği karmaşık duygular ve son sayfalara kadar farklı hayatlarda ve gizemlerde kaybolmanız. 

Evet belki anlatım tarzı ve olay örgüsü bakımından yazarın diğer kitaplarından çok farklı değil ama beni kitapta etkileyen önemli bir detay var. 

O da Ruby ve June'un kitaplara olan büyük sevgisi ve mükemmel bir kitabevini yaşatma çabaları... 

Düşünsene; Hayatlarımız ne şartta olursa olsun, hangi sevinci ya da hangi üzüntüyü yaşıyor olursak olalım, ay her gece bizi selamlamak için boy gösteriyor. Nedense bunu çok teselli edici buluyorum.

Bu kitabı okuduğunuzda kendinizi sorgulayacaksınız, aslında hepimizin kendi hikâyemizin yazarı olduğunu fark edeceksiniz. Hayatınızın akışını kendi istediğiniz doğrultuda değiştirebilmek için güç bulacaksınız.

Kitap bittiğinde insana bir güven duygusu geliyor, yaşam enerjisi artıyor. Hüzün ve umut aynı anda yakanıza yapışıyor.

Tek eleştiri; yayınevine. Keşke kitabın adı orjinal hali ile kalsaydı.

Ve bu kitabı okuduğunuzda… Makarnanın ne kadar güzel bir yemek olduğunu bir kez daha fark edip, her bir makarna çeşidinin nelere iyi geldiğini öğreneceksiniz. 

Bir müsait zamanınızda okumanızı tavsiye ederim.

Şansız bir dönemden geçtiğinde ve işler istediğin gibi gitmediğinde , kendi hikayenin yazarı olduğunu hatırla. Onu seçtiğin herhangi biriyle, istediğin herhangi bir şekilde yazabilirsin. Ve bu güzel ya da trajik bir hikaye olabilir. Seçim senin.


  


2 yorum:

  1. Bu kitabı seveceğine emindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevdim ilk kez altı çizilesi cümleler vardı hem de bir sürü... Teşekkürler hediyen için-)

      Sil