18 Mart 2015 Çarşamba

Oya BAYDAR || O Muhteşem Hayatınız



O Muhteşem Hayatınız...

Kitap, uluslararası bir üne sahip bir opera sanatçısının toplayıcı dediği hayranıyla bir araya gelmesi ve eski fotoğraflarından geçmişine giden bir yaşam serüvenidir. 

Baydar; sıradan bir insanın bitpazarından satın aldığı fotoğraf merakından yola çıkarak, ünlü bir sanatçının bilinmeyen geçmişine doğru esrarengiz bir yolculuk kurgulamış. 

Kitap; son derece inişli çıkışlı içsel yolculuklara şahit olduğunuz ve beklenmedik bir şekilde (!) kendinizi Dersim’de bulacağınız geniş bir hayal ürünü...

Kitabın kurgusu her ne kadar bir primadonna'nın hayatını anlatıyor gibi görünse de bence yazarın asıl anlatmak istediği 1937-1938 Dersim olayları.

Kitapta bir çok anlatıcının olması, ayrıca duygu ve düşüncelerin de kişilerden nerdeyse bağımsız bir iç ses olarak anlatıma katılması, bize olaylar yaşanırken kişilerin değişik psikolojilerini, duygularını, kendi deneyimlerini nasıl algıladıklarını, karşı tarafı nasıl değerlendirdiklerini vermesi açısından oldukça etkili.

Anlatım diline hayran kaldım. Dili çok sade ve bir arkadaşınıza anlatır gibi yalın. Altı çizilecek güzel cümleleri var. Okuması kolay ve sürükleyici bir kitap olduğunu söylemek isterim.  

Lakin ilk 240 sayfa boyunca başlayamayan bir roman okuyorsunuz. Hani bazen bir türlü söze giremezsiniz ya maalesef bu romanda böyle olmuş. Ama garip bir şekilde bir solukta okuyorsunuz.

Ayrıca yazar, Diva aracılığı ile müzik hakkında okuyucuya bilgiler veriyor, özellikle “müzik kimlik, kimlik dil ilişkisi” gibi kavramlarla sosyal mesajlarda bulunmuş. 

Özetle derim ki; Oya Baydar'ın iç içe üç ayrı roman konusunu usta bir dil, ince duygu, büyük bir hayal gücü ve edebi betimlemelerle kaleme aldığı O Muhteşem Hayatınız adlı romanını okumanızı tavsiye ederim.


Son bir söz; Hikaye kurgusuna ve anlatım diline hayran kaldım ama yazarın kendi ideolojisini her yere sıkıştırmasını sevmedim.
 

''çocukluğumdan beri çığlık atma ihtiyacı duyardım.sesim yaşam çığlığımdır.''





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder