20 Aralık 2014 Cumartesi

James Bowen || Sokak Kedisi Bob


       


      Bir kedi hayatınızı ne kadar değiştirebilir? 


Bir kedi hayatınızı baştan aşağı değiştirebilir...

Size sorumluluk yükleyebilir, karşılıksız sevmeyi öğretir, sizi iş sahibi yapabilir, hatta onun sayesinde dünyanın en çok tanınan sokak müzisyeni olabilirsiniz.

Onun yüzünden gelecek endişeşi taşımaya başlarsınız. Yalnız olmadığınızı hissedersiniz. Uyanmak için, çalışmak için, yaşamak için bir nedeniniz olabilir. 
Nedenden çok belki de bir umut..

Evet, evet yanlış okumuyorsunuz... 
Hepsi bir kedi yüzünden…

*********

James Bowen, Londra sokaklarında gitar çalıp şarkı söyleyerek geçimini sağlayan biri. Çocukluğunda anne-babasının boşanması ve annesinin yanında sürekli seyahat etmesi nedeniyle ailesi ile ilişkileri zayıf. Avustralya'da yaşayan annesinin yanından ayrılıp İngiltere'ye gelmiş. Bu arada da uyuşturucuya başlamış. Uyuşturucuyu bırakmaya çalıştığı sırada da hayatına yeni biri girmiş.. 

İşte her eve lazım bir sokak kedisi olan Bob ile Bowen'un hayatları böyle kesişiyor.

Bowen, yaralı bulduğu Bob'u iyileştirdikten sonra birbirlerini iyice benimsediklerini fark ediyor ve Bob'u yeniden sokaklara bırakamıyor. 

Bob için daha iyi bir insan olmaya başlıyor..

Kitabın içinde insanlara dair bizzat Bowen'un yaşadığı olaylar insanı derinden yaralıyor.. Insan her yerde ne kadar acımasız dedirttiyor.


Sırf sokaklarda gitar çalarak geçimini sağlayan birine beleşçi gözüyle bakılması, geçimini dergi satarak sağlamaya çalışanlara "dilenci" muamelesi yapılması, kendinden daha düşük bir düzeyde yaşadıği için insan yerine konulmaması...

İşte; Bowen bu şartlarda yaşarken Bob hayatına giriyor, iyi ki de giriyor...

**********

Sıcak, naif ve güzel bir dostluk hikayesi okumak isterseniz, Sokak Kedisi Bob tam size göre… 

James Bowen’ın Bob ile tanışma hikayesi ve birlikte başlarından geçen olaylar keyifle okunuyor. Tabii onları burda anlatmak olmaz. Bob, James’e sadece şans getirmekle kalmıyor, ona bir de servet de kazandırıyor -)) 

James Bowen’ın Bob’u anlattığı kitabı, tüm dünyada 22 dile çevrilmiş ve aylarca en çok satanlar listesinde kalmış.




Bu arada yolu Londra’ya düşenler Bob ile James Bowen’ı yakından tanıyorlarmış. Bowen, Bob ile birlikte her gün otobüsle yolculuk ediyor, omzunda kedisiyle sokaklarda dolaşıyor ve metro çıkışlarında gitar çalıp şarkı söylüyor. 

Kitap çıkmadan önce Bowen ile Bob Londra’da meşhur olmuş zaten. Onları görenler fotoğraflarını ve videolarını çekmeden yollarına devam edemiyorlarmış. Benim gibi yolu Londra’ya düşmeyenler, Youtube’tan bu ikilinin videolarını izleyebilirler -)

Aralarındaki bağı ve birbirlerine duydukları sevgiyi okumak çok güzeldi... 

Kedi seviyorsanız, gerçek hikayeler seviyorsanız alın hemen okuyun derim..

Ayrıca kitabın kapağına ve iç tasarımına değinmeden edemeyeceğim. Ön kapağındaki yazıların ve arka kapağındaki patilerin kabartmalı oluşu çok hoşuma gitti. Ön ve arka kapaklardan sonraki kısımlarda su yeşili üzerine beyaz patili bir kaç sayfa vardı, onları da çok sevdim..-)

Umarım tüm insanların Bob gibi dostları olur.

********

Ben öyle şanslı insanlardanım.. Benim Rukiye, Düriye, Badem ve en son aramıza katılan Şakir.. Hepsi sokaktan sahiplendiğim, birbirinden farklı hikayesi olan kedilerim..

Sen onlara ne öğrettin, deseniz.. Ben pek bir şey öğretmedim.. Ama onlar bana çok şey öğretti... 

Sorumluluk duymayı, karşılıksız vermeyi, paylaşmayı, başka bir can için endişelenmeyi, kaygı duymayı, korkmayı... Ama galiba en önemlisi karşılıksız sevmeyi öğrettiler.. 

Ister tırmalasınlar, ister bir şeyleri kırsınlar, beni kızdırsınlar fark etmez ne olursa olsun sevmekten vazgeçemeyeceğim 4 can dostum, bir de Gofret'im var tabii-)

Kedi ya da köpek sahibi olmak insanı daha vicdanlı daha duyarlı biri yapıyor... Daha duyarlı daha vicdanlı olan biri sadece sokak hayvanlarına değil; yaşlı insanlara, sokak çocuklarına, engelli vatandaşlara herkese her şeye karşı daha duyarlı oluyor. 

Ha bu ülkede daha duyarlı daha vicdanlı olup yaşayabilmek zor.. Hep bir tarafının acıması, kanaması... 

Ama olsun; bir şeyler yanlış gidiyor diye biz biz olmaktan vazgeçmeyeceğiz..




***********

                   BUNLAR DA BENIM BOB'LARIM  






               







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder