7 Eylül 2016 Çarşamba

SAMED BAHRENGİ || KÜÇÜK KARA BALIK




  • Ülkemizin darbe yıllarında, hala da dünyanın farklı ülkelerinde 'yasaklı' olan bir çocuk kitabı.

    Çocuklara 'anarşizmi' aşılıyor diye ülkemizde Küçük Kara Balık yasaklanır, Şirinler 'komünizmi' aşılıyor diye Amerika'da yasaklanır.

    Nedir bu büyüklerin çocuk kitaplarından alıp veremediği? Neden yasaklayacak kadar korkuyorlar?

    Çünkü yönetenler; toplumun düşünen, sorgulayan, fikir yürüten, muhakeme gücü gelişmiş bireylerden oluşmasını istemiyor. 'Ağaç yaşken eğilir' mantığıyla sanırım işe çocuk kitapları ile başlanıyor.

    Küçük Kara Balık; kendi aklımızla anlayarak, kendi gözlerimizle görerek hayatımıza kimseyi dinlemeden yön verebileceğimizi anlatıyor. Karşımıza her zaman negatif, huzursuz, korkak, bizi engellemeye çalışan insanların çıkabileceğini ama ne olursa olsun hayallerimizden ve kendimiz olmaktan vazgeçmemizi anlatıyor.

    Hala okumayanlarınız varsa hemen çocuklara masal, biz büyüklere rehber kitabını okuyun.


    "Ben bilmek istiyorum, hayat gerçekten bir avuç yerde durmadan dönüp durmak, sonra da yaşlanıp gitmek mi yoksa bu dünyada başka türlü yaşamak da mümkün mü?"


3 yorum:

  1. Kaç defa okudum hatırlamıyorum bile...
    En sevdiklerimden ♥

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir kitap ve okurken bir çocuğun yetişkinlerle aynı mesajı ( kotktuklari her neyse) almayacağı kadar da naif aslında. Nerede düşünmeyi teşvik eden kitap var, hoop yasaklı! Yazarını ülkesinde de yaşatmamışlar, bir söylentiye göre 28 yasında öldürülmüş, kitabının kaderini yaşamış bir nevi, ne acı:(

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil